Vitrinek teli Holddal

Vitrinek teli Holddal

Kamarakiállítás az ember első Holdra szállásának 50. évfordulója alkalmából

Az MTM Ásvány- és Kőzettára őrzi és e kiállításon be is mutatja a Holdra elsőként (Apollo-11, 1969) és eddig utolsóként (Apollo-17 1972) leszállt űrhajósok által gyűjtött holdkőzetekből származó mintákat is tartalmazó ún. „Goodwill” ajándékokat. Ezeket Richard Nixon, az USA elnöke adományozta a világ országainak, köztük Magyarországnak, a világ népei közötti béke kívánságával együtt (Az első és az utolsó Apollo-küldetés üzenete – a „goodwill” holdkőzetminták).

Az űrhajósok által gyűjtött nagyobb holdkőzetdarab csak kevés múzeumba jutott, de holdi meteoritokat – nagyobb égitestek becsapódása nyomán a Holdról kilökődött és a Földre hullott kőzeteket – már bárki beszerezhet, ha pénztárcája megengedi. Múzeumunk ugyan még nem büszkélkedhet ilyen meteoritokkal, de kiállításunkon magángyűjtőktől kölcsönzött példányok segítségével bemutatjuk őket. (Földre szállás – holdi meteoritok)

A látogatók a kiállításban megismerkedhetnek a holdkőzetek földi megfelelőivel és az őket felépítő ásványokkal is. Bemutatjuk azon ásványokat is, amelyek csak nevükben kötődnek a Holdhoz, és azt is eláruljuk, hogy minek köszönhető a névadás.

Korabeli újságok, az 50. évfordulóra a NASA által készített emléktárgyak, holdjáró, holdkomp és a Saturn-V rakéta modellje, a Hold túloldalát is ábrázoló 1977-es holdgömb, válogatás a Holdról szóló hazai tudományos és ismeretterjesztő kiadványokból, QR-kódok segítségével okostelefonon lejátszható filmek és hanganyagok színesítik a kőzetek szürke világát. A kiállítás emellett tablóival (Irány a Hold, Miből van a Hold?, A Hold, a Föld égi kísérője és Magyarok a Holdon) segít felidézni és bővíteni a Holddal kapcsolatos ismereteket.

Lépjen Ön is a Holdra! Ezt szó szerint megteheti és megkeresheti a holdkőzetek „lelőhelyeit”, azaz az Apollo missziók és a Luna mintagyűjtések leszálló helyeit, valamint a magyarokról elnevezett Holdkrátereket a Hold túlsó oldalán is.

A kiállítás 2020. január 20-ig tekinthető meg az állandó kiállításra megvásárolt belépőjeggyel.