Kiállítás-megnyitó: Kőbe vésett közös örökségünk – A sztyeppei rovás legújabban feltárt emlékei

A Nemzetközi Türk Akadémia, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány Európában először bemutatja az utóbbi évtizedek legjelentősebb, 2022 augusztusában, Mongóliában feltárt ótürk rovásírásos leletanyagáról készült fotókiállítást. A Nemzetközi Türk Akadémia tárlatát kiegészítik a Kárpát-medencében előkerült rovásleletek, az orhoni rovásfeliratos kőtömbök rekonstrukciói, honfoglalás kori és Altaj-vidéki koponyák és azokról készült arcrekonstrukciók.

A tárlat megtekinthető: 2022. december 13-tól 2023. január 31-ig

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kupolacsarnok

 Ünnepélyes megnyitó időpontja: 2022. december 13. (kedd) 11:00

A kiállítást megnyitja:

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója

Köszöntő beszédet mond:

Shahin Majid oglu Mustafaev, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke

A megnyitót követő előadások:

Napil Bazylkhan történész, turkológus, Nemzetközi Türk Akadémia:

Kutlug kagan anit külliyesi ve yazitli bitigtasi (Kutlug kagán emlékműve és írásos sírköve)

Enkhtur Altangerel régész, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézet vezetője:

The Sacred Offering Place and Monument of Qutluɣ Qaɣan

(Kutlug kagán felszentelt áldozati helye és emlékműve)

A megnyitó eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékát, kérjük jelezze a regisztracio@nhmus.hu e-mail címen.

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb ótürk rovásírásos leletanyaga került elő Mongóliában

A Nemzetközi Türk Akadémia a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvánnyal közösen Európában először a Magyar Természettudományi Múzeumban, majd ezt követően az UNESCO-val közösen Párizsban mutatja be a leletekről készült kiállítást.

A most felfedezett új feliratok rendkívüli jelentőségűek. Készítésük az eddigi legrégebbinek tartott, összefüggő, ótürk nyelven és ótürk rovásírással leírt nyelvemlékekhez, az ún. orhoni feliratokhoz képest jóval előbbre datálható.

A Nemzetközi Türk Akadémia és a Mongol Régészeti Intézet szakemberei 2019-ben megkezdett kutatásaikat folytatták az arhangay-i Nomgon-síkságon (Mongólia).

A feltárt, körülbelül 250 négyzetméteres komplexumban 2022 augusztusában felfedeztek egy követ, amelynek egyik oldala ótürk, a másik oldala szogd nyelvű feliratot tartalmaz. A kutatók feltételezik, hogy a követ a 692-ben elhunyt Ilterish Kutlug kagán tiszteletére emelték.

Ilterish Kutlug kagán Bilge és Kültegin kagánok apja volt, akik emlékét az orhoni feliratok néven ismertté vált és a mongóliai Orhon-völgyben 1889-ben felfedezett rovásfeliratos obeliszkek őrzik.

A Türk Kaganátusból elterjedő írásnak több változata alakult ki az eurázsiai sztyeppen. A szakértők szerint az ótürk rovásírásból alakult ki a sztyeppei rovásírások nagy része (pl. a kazár), valamint a Kárpát-medencében megjelenő avar és honfoglalás kori írásrendszer is.

A Kárpát-medencében az avar kortól a középkorig fellelt rovásos szövegek több változata ismert, amelyek közös kulturális gyökerekre vezethetők vissza. A mostani felfedezés a rovásrendszer közös kulturális eredete miatt a magyar történettudomány szempontjából is kiemelten fontos.

A kiállítás december 13-ai ünnepélyes megnyitójára Magyarországra érkezik Shahin Majid oglu Mustafaev a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke. Az eseményen részt vesz Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete és a türk országok magyarországi nagykövetei; Tahir Taghizade nagykövet úr az Azerbajdzsáni Köztársaság képviseletében, Gülşen Karanis Ekşioğlu nagykövet asszony a Török Köztársaság képviseletében, Zsanibek Abdrasov nagykövet úr a Kazak Köztársaság képviseletében, és Talantbek Kushchubekov nagykövet úr a Kirgiz Köztársaság képviseletében. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Elif Türkislamoğlu, a TIKA (Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség) magyarországi koordinátora és Mustafa Aydoğdu a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója is.

A rovásfeliratokat Napil Bazylkhan, a feltárásban közreműködő turkológus történész, a Nemzetközi Türk Akadémia munkatársa ismerteti, „Kutlug kagán emlékműve és írásos sírköve” című előadásában. A régészeti feltárásról Enkhtur Altangerel, a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézet vezetője tart előadást.

A tárlatot Kárpát-medencei rovásleletek, honfoglalás kori és Altaj-vidéki koponyák és azokról készült arcrekonstrukciók és az orhoni rovásfeliratos kőtömbök rekonstrukciói is gazdagítják.