SZELFI-TÚRA A MÚZEUMBAN

Kicsit hosszú a kiállítás? Túl sok a tárgy? Szívesebben üldögélnél a fatörzspadon a mobiloddal? Használd másra! 
Válogattunk neked néhány tárgyat, érdekes történetekkel, vicces rajzokkal!

Keresd a színes, mobiltelefonra emlékeztető táblákat, nézd meg a tárgyakat, és  –  persze miután elolvastad a szövegeket is – készíts szelfiket! Oszd meg a képeket valamelyik közösségi oldaladon!


Kedvcsinálónak:


Kedves „macink”, Kázmér valaha vérmes fenevad volt, egy idő után a gondozóját is megtámadta. Sajnos attól is tartani kellett, hogy kiszabadul, ezért négy éves korában végül le kellett lőni. Csontjait és koponyáját – homlokán a golyóvágta lyukkal – a múzeum Emlősgyűjteményében őrizzük.  Hogy miért lett a neve Kázmér? Járd végig a szelfi-túrát, és megtudod!

Képzeld, a Természetbúvár-terem mellett tekergő kockás piton (Python reticulatus) lassan 140 éve a múzeumé! A kígyót a híres természettudós, Xántus János gyűjtötte Borneón. "…nagy nehézségek árán fogta el. Szekérhez kötve vonszolta sátrába, s ott lőtte agyon."  Nehéz feladat a kígyók gyűjtése, nem egy kígyóvadászat végződik eredménytelenül. Régen az óriáskígyókat a bennszülöttek hurokkal fogták, majd valamilyen fonadékkal egy fatörzshöz kötözték, hogy aztán azzal együtt el tudják cipelni. Xantus is a kíséretében lévő bennszülöttek segítségével fogta meg az említett kígyót.

A titkozatos óriáskagyló a foglalkoztató termek mellett valóban titokzatos, mert nem tudjuk, tulajdonosa, Jókai Mór, az Aranyember írója, miért adta a múzeumnak. Hiszen maga szenvedélyesen gyűjtötte őket…egy idő után. Érdeklődése irántuk ugyanis egyes források szerint feleségének, Laborfalvi Rózának köszönhető, aki az 1860-as években bútorok, porcelánok mellett tengeri csigákat is vásárolt. „Ugyan galambom, minek lesz jó ez a csiga-biga? Melyikünk fog vele játszani?” – tette föl a kérdést feleségének az akkor már országszerte elismert, hírneves író.

A kiállításokban összesen hat tárgyat jelöltünk meg. Keressétek a többit is! Kíváncsian várjuk a képeket!