Műhelytitkok 2018

Március 24., a Víz Világnapja: Idegenhonos tízlábú rákok Magyarországon

Pillantsanak be muzeológusaink, preparátoraink munkájába interaktív bemutatónk keretében, ismerjék meg 10 milliós gyűjteményünk néhány érdekes, féltve őrzött darabját is. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

  A program 10 órától 14 óráig tart, ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Március 24., a Víz Világnapja: Idegenhonos tízlábú rákok Magyarországon

Az idegenhonos tízlábú rákok (Decapodák) rákok betelepítéssel, az interkontinentális hajózással és az akvarista tevékenység révén jutottak Európába. Néhányuk olyan kórokozókat hordoz, melyek megfertőzik és kipusztítják az őshonos rákfajokat. Alkalmazkodóképességük, szaporodási módjuk, agresszív viselkedésük  hozzájárul  az őshonos fajok kiszorulásához, végső soron a biodiverzitás csökkenéséhez. A program keretében nemcsak őket és a környezetre gyakorolt hatásukat mutatja be Angyal Dorottya és Kovács Katalin, hanem őshonos tízlábú rákfajainkat és biológiai szerepüket a természetes vizekben.


Márványrákok a Városligeti-tóból (fotó: Kovács Katalin)

 

Március 31. Puskás Gellért: Egyenesszárnyúak

Az egyenesszárnyúak, ismertebb nevükön a szöcskék, a tücskök és a sáskák a rovarvilág zenészei. Mindenki hallotta már a ciripelésüket, azt azonban kevesen tudják, hogy hogyan képzik a hangjukat, miért teszik ezt és milyen információkat adnak át vele? A foglalkozáson ezt és sok egyebet is megtudhatunk ennek az izgalmas rovarcsoportnak az életmódjáról. Megismerkedhetünk a hazai 125 faj legfontosabb képviselőivel, megszemlélhetjük őket mikroszkóp alatt és még a cirpelésüket is meghallgathatjuk.


A Kárpát-medence bennszülött szöcskéje, a fokozottan védett magyar tarsza (Isophya costata) (fotó: Puskás Gellért)


Április 7. Kucsmagomba napok

A tavasz első hírnökei közé tartoznak a kucsmagombák. Sárgásbarna vagy szürkésbarna színű, többnyire méhsejtszerű üregekből álló süvegükről és fehéres, szemcsés tönkjükről elég könnyen fel lehet ismeri őket. A kucsmagombák nagyon jellegzetesek, ezért hasonló időben növő mérgező gombafajokkal pl. egyes papsapkagombákkal igen ritkán tévesztik össze.
A kucsmagomba fajok üreges termőtestei ízletesek, igazi csemegének számítanak, különösen megtöltve, de alaposan süssük-főzzük meg, mert nyersen fogyasztva allergiás tüneteket okozhatnak. A Kucsamgomba napokon Vasas Gizella és Locsmándi Csaba segítségével igazán közelről megismerhetjük őket.


Április 14. Soltész Zoltán: Csípőszúnyogok

A csípőszúnyogokkal szinte minden ember került már közelebbi kapcsolatba. Csípésük igen kellemetlen viszkető érzést és bőrirritációt okoz, és a zümmögésüket is nehezen tűrjük. De a legnagyobb problémát a kórokozók terjesztésével okozzák. Az utóbbi néhány évben megjelent hazánkban három, Európában invazívnak számító faj, melyek potenciálisan több betegséget terjesztenek, mint az őshonos fajaink. De valóban kell-e ennyire tartanunk a Magyarországon élő fajok csípésétől? Milyen betegségeket terjesztenek hazánkban valójában, és hány ember fertőződik meg itthon? Az ember számára milyen haszna van ezeknek az állatoknak?


Április 21., a Föld napja:  Ősi mélységek - élet a 120 millió évvel ezelőtti tengerekben

A kréta kor tengeri gerinctelen élővilágának egykor meghatározó elemei voltak a kihalt lábasfejűek, az ammoniteszek. A foglalkozáson dr.  Szíves Ottília paleontológus segítségével nemcsak őket, hanem közeli rokonaikat, a belemniteszeket, valamint a legjellemzőbb kagylókat is megismerhetjük. A Föld Napja különösen jó alkalom arra, hogy ne csak a kréta kor élőlényeiről ejtsünk szót, hanem az akkor bekövetkezett földtörténeti eseményekről is: az ismétlődő, hatalmas területű tenger alatti bazaltvulkanizmusról és ennek az élővilágra gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy ezen események hogyan rekonstruálhatóak az üledékekből. Bemutatjuk az ehhez kapcsolódó tudományos módszereket, például a geokémiai izotópos- és a faunisztikai eseményvizsgálatokat, valamint a szekvencia sztratigráfiát is. 


Április 28. Dányi László: Nagyvárosi avarlakók

A talajt és avart egy angol kutató egyszer igen találóan a szegény ember esőerdejének nevezte. Valóban, már néhány marék avarban is az állatvilágnak a természetfilmek dzsungelfelvételeit megszégyenítő sokféleségét láthatjuk, ha kellőképpen közelről szemléljük. Ráadásul ezért az élményért nem is kell messzire zarándokoljunk, hanem elég egy közeli parkba – illetve most csak a Természettudományi Múzeumba - átsétálnunk!A foglakozáson egy, a „talpunk alól”, egy városi parkból vett mintából megismerkedhetünk a több tucat békés növényevővel és félelmetes ragadozóikkal, melyek többnyire észrevétlenül élnek velünk itt a városban, pedig a mikroszkóp lencséjén át szemlélve éppen olyan lenyűgözőek, mint a távoli, és sokszor elérhetetlen tájak nagyvadjai.

Egy a Magyarországról eddig ismert, csaknem 450 ugróvillás fajból

 

Május 5. Szederjesi Tímea: Giliszták

A foglalkozáson betekintést nyerünk a földigiliszták alaktani jellegzetességeibe, életmódjukba és ökológiai szerepüket is megismerhetjük. Előkerül majd néhány érdekes magyarországi, Kárpát-medencei és dél-amerikai óriásgiliszta, mindemellett pedig élő állatok megtekintésére is lehetőség nyílik, és remélhetőleg a világító gilisztát is látni fogjuk „működés közben”. Gyűjteményi, alkoholban eltett ill. élő állatokat fogunk megfigyelni sztereomikroszkóp és nagyító segítségével. A képen a világító giliszta (Eisenia lucens) látható.(Fotó: Dr. Csuzdi Csaba).

 

 

Galéria képei: 
Rovat: