Egyiptomi múmiakutatás előadások 3.

Preparing for eternity – The secrets of the Egyptian mummies

 

2022. május 16-20. között nemzetközi konferencia az egyiptomi múmiakutatásról a Magyar Természettudományi Múzeumban a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság támogatásával.

2022. május 18-augusztus 22. között kamarakiállítás az egyiptomi múmiakutatás eredményeiről.

Megnyitó: 2022.05.16. 16.00

Május 18. szerda

Helyszín:

Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Semsey terem

Előadások:

17:00-18:00 dr. Dario Piombino-Mascali (University of Vilnius)

From Silvestro da Gubbio to Rosalia Lombardo: Sicilian mummies as a scientific and cultural resource

18:00-19:00 Afaf Wahba (Ministry of State for Antiquities)

Intentionally burnt human remains from Kom Ombo temple excavation, with interesting paleopathological cases at different sites

 

 

A kiállítás a 2016-ban indult, egyiptomi múmiákkal foglalkozó projekt eredményeit és vizsgálati módszereit mutatja be a nagyközönség számára.

A projekt gazdája a Magyar Természettudományi Múzeum, a multidiszciplináris vizsgálatok a Magyar Természettudományi Múzeumban, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és az ELTE Török Aurél Gyűjteményében fellelhető, ókori egyiptomi, mumifikált emberi maradványokat érintették.

A kutatás során alkalmazott módszerek között a klasszikus antropológiai vizsgálatok mellett szerves és szervetlen kémiai elemzések és orvosi képalkotó eljárások egyaránt szerepeltek. A projektben résztvevő kutatók kiemelt fontosságúnak tekintik a non-invazív, azaz roncsoslásmentes kutatási eljárások keresését és alkalmazását. Ezért amennyire csak lehetséges, törekedtek a lehető legkisebb mintamennyiséget igénylő vizsgálati eljárások alkalmazására. A mumifikált maradványokból ennek megfelelően csupán néhány gramm csont, lágyszöveti és néhány milliméter textil szövet (bandázs) mintavétel történt.

A projekt első fázisában a történeti embertan módszereivel megállapították a halottak nemét, életkorát, majd ezt követően patológiai elváltozásokat kerestek. A csontokon található kóros elváltozásokat azonosították, különös figyelmet fordítva a testet ért traumákra és az esetleges fertőző betegségek nyomaira.

A szénizótópos kormeghatározásokkal behatárolták a múmiák korát . Az eredmények alapján meglepően összetett képet kaptak. A múmiák többsége a Ptolemaiosz–korszakban készült egy kivétellel, amelyik az Újbirodalom korából való. A kutatott maradványok tehát több mint kétezer-ötszáz, ill. háromezer évesek. Sikerült néhány különleges esetet is azonosítani, amikor az derült ki, hogy a leletek kora középkoriak, azaz nagy valószínűséggel nem ókori eredetűek.

A CT-vel, azaz komputertomográfiával elvégzett vizsgálatok segítségével a mumifikáló anyaggal és a bandázstextillel fedett csontok patológiailag is vizsgálhatóvá váltak. A módszer előnye, hogy a csontmaradványok több irányból és szeletekben elemezhetők, sőt 3D képi modell is készíthető a csontozatról és múmiákról is. A mumifikáláskor alkalmazott anyagok szervesanyag analízise is megtörtént,, az adatok kiértékelése után a felhasznált anyagok, ill. a temetés körülményeit tudják pontosítani a kutatók.

A jövőt illetően a testeket borító bandázsszöveteken felfedezett pollen maradványok segítségével lehetőség nyílik a temetkezés pontos időpontjának (évszak) és a múmiák valószínű földrajzi lelőhelyének is a beazonosítására.

A tárlat alkalmat ad arra, hogy az ókori kultúra bemutatása mellett figyelmet fordítsunk a 18-19. század folyamán Európában megjelenő Egyiptomot övező rajongásnak is.

 

A kiállítás első hetében két kísérő rendezvény sorozat zajlik a Magyar Természettudományi Múzeumban, melyeknek támogatója a Magyar Egyiptomi Baráti Társaság. A kutatók számára zártkörű műhelybeszélgetéseket szervez a múzeum a kurátori és restaurátori feladatok, valamint további együttműködések megvitatására. Délutánonként pedig a meghívott neves előadók ismeretterjesztő előadásokat fognak tartani a múmiakutatásról és az egyiptomi halotti kultusz rejtelmes világának néhány részletéről az érdeklődő közönség számára.

Az előadások a múzeumi belépőjegy megvásárlásával látogathatók!

Május 16. hétfő

Helyszín:

Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Időszaki kiállítási csarnok

15.00-17.00 Út az örökkévalóságba – Az egyiptomi múmiák titkai kiállítás megnyitó

 

Előadások:

17:00-18:00 dr. Mislav Cavka (University Hospital Centre Zagreb)

The Croatian Mummy Project

18:00-19:00 Szvák Enikő (Magyar Természettudományi Múzeum)

A Nephthys Project

 

Május 17. kedd

Helyszín

Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Semsey terem

 

Előadások:

17:00-18:00 dr. Albert Zink (EURACS Research)

A series of multidisciplinary studies of Tutankhamun

 

Élő zoom előadás:

18:00-19:00 prof. Salima Ikram (University of Cairo)

The Enchantment of Animal Mummies

 

Május 18. szerda

Helyszín:

Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6., Semsey terem

 

Előadások:

17:00-18:00 dr. Dario Piombino-Mascali (University of Vilnius)

From Silvestro da Gubbio to Rosalia Lombardo: Sicilian mummies as a scientific and cultural resource

 

18:00-19:00 Afaf Wahba (Ministry of State for Antiquities)

Intentionally burnt human remains from Kom Ombo temple excavation, with interesting paleopathological cases at different sites

 

Május 19. csütörtök

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum, Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma (Apród utca 1-3.)

 

Előadás:

18:00-19:00 dr. Kőrösi Andrea (Magyar Mezőgazdasági Múzeum)

Állatmúmiák Dzsehutimesz sírjában 

Mivel a terem befogadóképesége korlátozott azért kérjük látogatóinkat, az alábbi emailcímen előzetesen regisztrálni szíveskedjenek. (sajto@nhmus.hu )

Esemény dátum: 
szerda, 2022, Május 18 - 17:00