Időszaki kiállítások

SAUBERMACHER - AZ ÉV TERMÉSZETFOTÓSA 2016.

november 9. - december 31.

Igazi, tartalmas családi program kicsiknek és nagyoknak! Idén 23. alkalommal rendezte meg a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége az év egyik legjelentősebb fotós eseményét : a Saubermacher - Az év természetfotósa c. pályázatot, amelyet ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban lehet megtekinteni november 9. és december 31. között. Csodálatos képek mutatják be hazánk és a világ természeti szépségeit. Érdemes megnézni! 

A kiállított képek mindegyike megtalálható az Alexandra által kiadott "Az év természetfotói 2016" c. albumban, ami igazán szép és maradandó ajándék lehet minden család számára.

A HÓNAP MŰTÁRGYA DECEMBERBEN: Megfoghatatlan szimbólumok – a Szent Korona drágakövei

A hónap tárgya ez alkalommal egy bár kézzelfogható, de mégsem „valódi” tárgy. A Szent Korona szokatlan kivitelű, részleges, de mérethű, színtelen-fehér másolatán csak a drágakövek színes foltjai vonzzák magukra a szemlélő figyelmét. A vitrin ugyanis a koronát díszítő ásványokról szól, pontosabban fogalmazva azokról a drágakövekről, melyeket szinte háttérbe szorít a sárgán csillogó arany és a színes zománcképek látványa. A témaválasztás indoka, hogy egy évszázada, 1916. december 30-án koronázták meg IV. Károlyt, az utolsó magyar királyt Budapesten, a Budavári Nagyboldogasszony- (közkeletű nevén Mátyás-) templomban.

A Szent Korona drágaköveiről bővebben blogunkon olvashat. 


A BOGARÁSZ, AKI MEGDOLGOZTATTA A VILÁGOT - Kaszab Zoltán emlékkiállítás
szeptember 16-tól az év végéig

100 éve született Kaszab Zoltán világhírű bogarász, főigazgató. 49 évnyi szolgálati ideje alatt 1.2 millióról 3 millióra gyarapította a Bogárgyűjtemény példányszámát. Neki köszönhető, hogy hat egyszemélyes expedíciója nyomán az állattanilag akkor még jórészt feltáratlan Mongólia főbb tájegységeiről több mint 486 ezer példányt hozott haza, amiből több mint 173 ezer bogár. A gyűjtött anyag feldolgozásában 20 ország közel 200 szakembere vett részt.

Dinókert – Dinoszaurusz szoborkiállítás

Hogyan éltek? Mit ettek? Hogyan nézhettek ki? Ha szereted a dinókat, biztosan foglalkoztatnak ezek a kérdések. Csisztu Péter és Peredy Zoltán szobrászművészek életnagyságú dinó-rekonstrukciói segítenek közelebb kerülni kedvenc lényeidhez.
A vendégkiállítás a múzeum kertjében külön belépőjeggyel tekinthető meg.
A kiállításon látható fajok:
Carnotaurus, Deinonychus, Dilophosaurus, Dimetrodon, Pachycephalosaurus, Protoceratops, Tenontosaurus, Therizinosaurus, Scelidosaurus, Styracosaurus