Időszaki kiállítások

  

TESTES TÉMÁK - AZ ÉRZÉKSZERVEK ÉS AZ ÉRZÉKELÉS

A világ megismerése létkérdés. Érzékszerveink által tapasztaljuk meg környezetünket, annak változásait. De vajon tudjuk-e, hogy az evolúció során hogyan is alakult az érzékelés és az érzékszervek fejlődése? Vajon mi emberek miben hasonlítunk vagy különbözünk az állatvilág egyes tagjaitól? 
Ebben az interaktív, felfedezéses bemutatóban a látogatók az egyes érzékszerveket rejtvényeken,  felnagyított, mozgatható maketteken és érzékeléspróbákon keresztül ismerhetik meg. Minden érzékszervhez egy-egy megfejtendő rejtvény tartozik, a megfejtések pedig egy számkódot adnak meg. A rejtvénysor utolsó állomása a kóddal nyitható szekrény, mely az érzékelés legfontosabb elemét tartalmazza. (További képek a kiállításról a galériában.)
 

A bemutató csak animátor vezetésével látogatható, egyszerre 25 fő tudja végignézni. Turnusok: 10.15, 11.15, 12.15, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00
A programon egyszerre legfeljebb 25 főt tudunk fogadni.

Az interakítv bemutató időtartama max. 40 perc. A csoportokat előzetes bejelentkezés útján tudjuk fogadni. 
A rejtvényfejtő programra tanítási időszakban hétköznapokon előre bejelentett csoportokat várunk.

A program díja: 900 Ft/fő
(Az ár tartalmazza az állandó kiállítások vagy a Szóra bírt csontok című kiállítás belépődíját is.)

Hétvégenként és tanítási szünetekben szeretettel várjuk a családokat, és az egyéni érdeklődőket.
Az egyéni jegy ára: 300 Ft/fő

(Az egyéni jegy egyéb program, kiállítás belépőjét nem tartalmazza.)
Kérjük, részvételi szándékukat az Információs pultnál jelezzék.
Jegyek a pénztárban válthatók.

A programot 12 éven felülieknek ajánljuk. 

KÉRJÜK, A TERVEZETT LÁTOGATÁS ELŐTT MINDENKÉPPEN EGYEZTESSENEK MUNKATÁRSAINKKAL! Telefonszám: 210-1085.

SZÓRA BÍRT CSONTJAINK 

március 18-tól november 28-ig

Vajon milyen lehetett elődeink egészségi állapota? Miféle betegségekkel küszködtek? Egészségesebbek voltak, mint mi manapság? 
Márciusban az ember áll a középpontban a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Szóra bírt csontjaink kiállításban a történelemben kalandozunk. A Magyarország területén élt elődeink arcvonásait, betegségeit, jó és rossz szokásait, biológiai jellemzőit vesszük nagyító alá. Ön meg tudná becsülni egy medencecsontból a valaha élt embertársunk nemét és korát? Próbálja ki! A kiállításban Dr. Csont segítségével az embertani kutatásokban is részt vehet.
A kiállításról készült képek a Galériában láthatók.

Belépődíjak: 

Teljes árú jegy: 1000 Ft

6 - 26 év között: 500 Ft

62 - 70 év között: 500 Ft

diák csoport: 400 Ft/fő

Amennyiben az állandó kiállításokat is megtekintik, a Szóra bírt csontjaink kiállítás belépőjegye időszaki kiállítás kiegészítő jegyként is megvásárolható.

Ára:

-felnőtteknek: 600Ft
-6-26 év közöttieknek 400Ft
-62-70 közöttieknek 400Ft
-családi kedvezmény 500Ft (A családi kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, amennyiben legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok - Ptk. 685. § b) pontja szerinti - közeli hozzátartozója. )
-diák csoport: 400Ft/fő.  

 

A HÓNAP MŰTÁRGYA ÁPRILISBAN: NABOKOV LEPKÉJE 

A lepkész Vladimir Nabokov (1899–1977) „Egy lepkefaj felfedezéséről” (On Discovering a Butterfly) című verse költői módon fejezi ki a taxonómus, az élővilág sokféleségének leírásával foglalkozó kutató munkáját, ami a költő szerint – aki egyben nagyszerű entomológus is volt – a vizsgálat tárgyát és magát a kutatót is, az örökkévalóságba emeli. Sajátos megközelítése ez a tudományterületnek. Megérdemli, hogy kicsit alaposabban időzzünk fölötte.
Blogcikkünk folytatását ide kattintva olvashatja: http://mttmuzeum.blog.hu/2016/04/11/latogatas_nabokovnal_kolteszet_es_lepkeszet?dashboard_position=18592364

VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG FOTÓKIÁLLÍTÁS

május 30-ig meghosszabbítva

fotó: Ravasz Balázs: Patakparti idill

RESTAURÁLT KÖNYVEK

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával restaurált gyönyörű könyvek két hónapig (április 25-ig) láthatók a múzeum Kupolacsarnokának beépített vitrinejiben.  
A könyvekről részletes információ a következő linken található: http://www.nhmus.hu/konyvtar/kiallitasok/restauralt_konyveink/


A BOGARÁSZ, AKI MEGDOLGOZTATTA A VILÁGOT - Kaszab Zoltán emlékkiállítás

szeptember 16-tól az év végéig
100 éve született Kaszab Zoltán világhírű bogarász, főigazgató. 49 évnyi szolgálati ideje alatt 1.2 millióról 3 millióra gyarapította a Bogárgyűjtemény példányszámát. Neki köszönhető, hogy hat egyszemélyes expedíciója nyomán az állattanilag akkor még jórészt feltáratlan Mongólia főbb tájegységeiről több mint 486 ezer példányt hozott haza, amiből több mint 173 ezer bogár. A gyűjtött anyag feldolgozásában 20 ország közel 200 szakembere vett részt.
 

Dinókert – Dinoszaurusz szoborkiállítás

Hogyan éltek? Mit ettek? Hogyan nézhettek ki? Ha szereted a dinókat, biztosan foglalkoztatnak ezek a kérdések. Csisztu Péter és Peredy Zoltán szobrászművészek életnagyságú dinó-rekonstrukciói segítenek közelebb kerülni kedvenc lényeidhez.

A vendégkiállítás a múzeum kertjében külön belépőjeggyel tekinthető meg.

A kiállításon látható fajok:
Carnotaurus, Deinonychus, Dilophosaurus, Dimetrodon, Pachycephalosaurus, Protoceratops, Tenontosaurus, Therizinosaurus, Scelidosaurus, Styracosaurus

 
 

 

Galéria képei: 
Restaurált könyvek