Natural Europe – Mindenki Múzeuma

A Natural Europe projekt egyik célja, hogy elősegítse a természettudományi múzeumokban fellelhető javakhoz való hozzáférést. A digitalizált műtárgyakat az Európai Digitális Könyvtáron, más nevén az Europeana-n keresztül teszi elérhetővé. A projekt keretében továbbá oktatási segédletek, óravázlatok készültek pedagógusoknak.

A Magyar Természettudományi Múzeum a projekt keretében 2398 képet, 1770 szöveget, 5 3D-s felvétel és 13 oktatási tanösvényt töltött fel az Europeanara.

A projektnek további eredménye azonban, hogy részben a mi anyagainkat, részben a partnermúzeumoknak az anyagát felhasználó úgynevezett tanösvények (educational pathways) születtek. Ezek a múzeumba látogató családok számára ugyanúgy hasznosak lehetnek, mint pedagógusok számára. Egyszerűbb változatú tanösvényeket a múzeum honlapján itt talál.

Pedagógusok maguk is elkészíthetnek ilyen tanösvényeket, saját felhasználási igényeiknek megfelelően, és keresgélhetnek a hat múzeum által készített tanösvények között is a http://www.natural-europe.eu/educational/ honlapon. Saját vizsgálataink szerint a hazai iskolák számára sok segítséget jelentenek ezek a tanösvények, megkönnyítik a múzeumunkban vagy a természetben folyó oktatást.