Citromlepke (Gonepteryx rhamni)

Az erdőszélek talán legfeltűnőbb kora tavaszi rovara a nagyméretű, tiszta citromsárga színű lepke, a citromlepke (Gonepteryx rhamni) hímje. A nőstény hasonlóképp szembetűnő jelenség, ám színe nem citromsárga, hanem fakó zöldesfehér. Mérete és különleges, csücskös szárnyának alakja olyan, mint a hímé, csak alapszíne tér el tőle. A citromlepke elülső szárnya a csúcsán, hátulsó szárnya a külső szegély közepén kihegyesedik. Ezekről a kis nyúlványokról egyértelműen beazonosítható, mert Magyarországon nincs több ilyen faj.

Bár a szárnyak felszínének alapszíne – amely a lepke röptében látható – eltérő a két ivarnál, a fonákjuk minden példánynál fakó sárgás- vagy fehéreszöld. Ha a lepke leszáll, akkor csak ez az oldala látszik, ugyanis szárnyait sosem tárja szét. A fonák színe nagyon jó szolgálatot tesz, mert a lombozat között teljesen elrejti, de még az avaron is inkább egy száradó levélhez teszi hasonlatossá. Az álcázást tovább segíti a csücskös szárnyszegély és a szárnyak síkjából kidomborodó erezet.

citromlepke keltikén (fotó: Lovranits Júlia)

Citromlepke keltikén (fotó: Lovranits Júlia)

Szüksége is van rá: életének jelentős részét a levelek közt tölti, ugyanis – a lepkék között szokatlan módon – kifejlett állapotban telel át a borostyán lombjába húzódva, esetleg az avar közt. A lepkék nyáron kelnek ki a bábból (a legforróbb nyári napokban elbújnak), szeptemberig röpködnek, táplálkoznak, majd téli álomba merülnek. Ebből márciusban, korai felmelegedés esetén februárban ébrednek fel. Április-május folyamán párosodnak, majd rövidesen elpusztulnak. Így egy átlagos példány 10 hónapot él lepke alakban, ezzel a hazai fajok között rekordernek számít. Mivel télen nem igazán rejtőzik el, máshogy kell védekeznie a fagy ellen: testfolyadéka olyan vegyületeket tartalmaz, melyek megakadályozzák a kikristályosodását, így a lepke sejtjei nem roncsolódnak. Napsütésre a testfolyadék "kienged", és a lepke felébred.

A citromlepke védett faj, bár szerencsére még ma sem számít ritkának. Megőrzéséért bárki tehet azzal, ha sövénynek a hernyó tápnövényeit: a kutyabengét és a varjútövist ülteti, és ha ezeket nem permetezi. A faj 2013-ban az "Év rovara" volt.

Szöveg: Tóth Balázs