Múzeumok Karácsonya

Múzeumok Karácsonya a Magyar Természettudományi Múzeumban

A Budapesti Történeti Múzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Természettudományi Múzeum idén először rendezi meg a Múzeumok Karácsonyát, amelyen sok-sok izgalmas karácsonyi ismeretterjesztő és kézműves programmal, játékkal, korcsolyapályával, koncerttel, 17 kiállítással várják a látogatókat!

10.30 A Buborék Együttes karácsonyi koncertje

9.00-15.00 A múzeumok ünnepi ismeretterjesztő programjai

9.00-17.00 A kiállítások és korcsolyapálya nyitva tartanak

16.00-19.00 Zenés-táncos mulatság (jégdiszkó)

Budapesti Történeti Múzeum

     BTM Vármúzeum (9.00-11.00)

Készítsd el egyedi karácsonyfadíszedet és ünnepi képeslapodat! Az alkotó program során fonalak, színes ceruzák segítségével varázsolj karácsonyi hangulatot a fotótárunkban található fényképekre vagy álmodd meg saját karácsonyfadíszedet műtárgyaink segítségével. Színezz, ragassz, vágj, hímezz, és engedd szabadjára a fantáziádat a karácsony szellemében!

    BTM Aquincumi Múzeum (11.00-13.00)

Mithras Aquincumban: csillagászat és téli ünnepkör az ókorban - interaktív foglalkozás és játékos kvíz a Stellarium program segítségével

   BTM Kiscelli Múzeum (13.00-15.00)

A részlet a lényeg! Nézd meg jól a BTM - Kiscelli Múzeum kincseit, és találd meg a hozzájuk tartozó részleteket! A párokból egyedi memorit készítünk, amit kedvünkre karácsonyi motívumokkal díszíthetünk és saját csomagolópapírba tehetünk!

 

Hadtörténeti Múzeum

Mátyás király karácsonya - 1476. december 22-én zajlott Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix házassága a budavári Nagyboldogasszony templomban. A frigyet többnapos ünnepségsorozat követte, amelynek része volt egy karácsonyi lovagi torna is. Az érdeklődők megismerhetik Mátyás korának lovagi kultúráját és tornáit, valamint az 1476-os karácsony környéki eseményeket.

 

Iparművészeti Múzeum

Adventi barkácsműhely és békebeli karácsonyi szokások: Ismerd meg, hogyan ünnepelték 120 évvel ezelőtt a karácsonyt, milyen ajándékokat kaptak a gyerekek és mivel díszítették a karácsonyfákat! Most olyan karácsonyi ajándékot adhatsz szeretteidnek, amit te készítesz el. A karácsonyi kézműves program keretében különleges anyagokból készítünk színes, mintás csillogó díszgömböket és karácsonyi fadíszeket dekorálunk ki egyedi technikával.

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Tudod-e, hogyan ünnepelték a karácsonyt a boldog békeidőkben, 120 évvel ezelőtt? Mi került az ünnepi asztalra? Milyen ruhákat viseltek akkoriban? Mit kaphatott egy gyermek ajándékba? Hogyan illett viselkedni egy korabeli étteremben? Minden kérdésre választ találsz, ha ellátogatsz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum standjához.

Bőröndmúzeum - Édes karácsony foglalkozás: Mit rejt a bőrönd? Egy varázslatos "utazáson keresztül visszamegyünk az időben és egy múlt századi cukrászműhelyben találjuk magunkat".

Mindent a szemnek, és a kéznek - eredeti "műtárgytapi". Egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozó kipróbálásával belemerülünk a régi szaloncukor csomagolásának rejtelmeibe. A saját csomagolású szaloncukrot a látogató hazaviheti.

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Kíváncsi vagy, hogy Szendrey Júlia és Petőfi Sándor hogyan ünnepelték a karácsonyt? Hogyan zajlott a reformkorban az ünnep? Milyen finomságok kerülhetettek az ünnepi asztalra? Ismerd meg te is az egyik legkedveltebb édesség, a Linzi torta receptjét!

Az ünnepre hangolódva betlehemkészítéssel várunk kicsiket és nagyokat!

 

Országos Széchényi Könyvtár

Készítsd el a saját címeredet, iniciálédat vagy színezz és díszíts karácsonyi kártyát a Mátyás könyvtárának dolgozó miniátorok stílusjegyei alapján! A díszítéshez segítséget nyújthat egy rövid összefoglaló a négy legfontosabb díszítőmester jellegzetességeiről, valamint olyan betűminták, amelyek kizárólag a Corvina könyvtár kódexeiből származnak.

Egy párosítható kártyajáték segítségével pedig megtudhatod, hogy a corvinákban milyen díszítő emblémákat, szimbólumokat alkalmaztak a király értékrendjének kifejezőeszközeként.

Gondos Gábor egyedi kirakójátékaival várja a játszani vágyó kicsiket és nagyokat. Gábor olyan játékokat tervez, amelyek – néha zavarba ejtően – kacskaringósak, többféle megoldásuk van, és a végeredmény legtöbbször igen esztétikus. A kirakók tervezésekor különféle területekről szerez inspirációt, van, amelyik fraktálokra emlékeztet, valamelyik struktúrája egy kairói falicsempe geometriájára épül, valamelyik egy kódex illusztrációját értelmezi újra. 

 

Magyar Természettudományi Múzeum

Északi sarkkör élővilága

Lemming, hófajd, rozsomák, nyuszt, menyét, hermelin - bemutatkoznak a sarkkörök jellegzetes fajai, megismerheted, hogyan alkalmazkodtak a túléléshez.

Túlélés a jégkorszakban (11:00-12:00 Vetítőterem)

Ismerkedj meg a jégkorszakokkal, azokkal az adaptációkkal, amelyek szükségesek voltak Eurázsia és Észak-Amerika fagyott jégmezőin a túléléshez!

Cetek– Élet a sarki vizekben (14:00-15:00 Vetítőterem)

Az előadáson megismerheted a sarkkörök vizeinek cetfajait és evolúciós múltjukat, hogy hogyan hódították meg a tengereket és óceánokat. Bemutatjuk, milyen összefonódás alakult ki az északi kultúrák és a cetek között, és hogy milyen természetvédelmi mozgalmak igyekeznek menteni a romló életteret.

Jégvilág kézműves workshop: díszek, függők, só-liszt figurák készítése

 

A múzeumi dolgozók kérjük, itt regisztráljanak: Regisztráció

 

Rovat: