Az eurázsiai füves puszta – növények, állatok és népek országútja. Teadélután a Magyar Természettudományi Múzeumban

Egy csésze tea, egy csipetnyi természettudomány – Teadélután a Magyar Természettudományi Múzeumban

Töltsön nálunk egy teadélutánt, és fedezze fel a természet csodáit!

Szeretettel várjuk olyan érdeklődők jelentkezését, akik szívesen eltöltenének egy kötetlen beszélgetéssel, izgalmas előadással egybekötött teadélutánt a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol személyes közelségbe hozzuk a múzeumi tárgyakat, és kutatóink segítenek bepillantani a természettudomány rejtelmeibe.

Januártól induló programsorozatunkban – minden hónap utolsó csütörtökjén – kutatók mesélnek saját szakterületükről – előadások, interaktív tárgybemutatók, vetítések formájában, melyek helyszíne a múzeum Semsey Andor előadóterme vagy kiállítási tere. Az előadások után egy közös – beszélgetéssel egybekötött – teázásra hívjuk a résztvevőket.

A programok 15 órától 16.30-ig tartanak.

Részvételi díj: 1000 Ft.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat előzetesen jelezzék az alábbi elérhetőségeken:

Tel.: (06-1) 210-1075, 3221-es mellék

E-mail: kispal.istvan@nhmus.hu

 

2024. január 25. 15:00–16:30: Az eurázsiai füves puszta – növények, állatok és népek országútja

A Kárpát-medencétől a Távol-Keletig húzódó mérsékeltövi füves puszta, a sztyepp. Őslakóira – legyenek azok növények, állatok vagy emberek – különleges alkalmazkodások a jellemzőek. Az itt élő növények és állatok a világon sehol máshol nem fordulnak elő, változatosságukra pedig példa, hogy 100 m2 területet nézve, a sztyepp növényvilága több fajból áll, mint bármely trópusi esőerdőé. Ez az élőhely azonban rendkívül sérülékeny, és már az emberi civilizációk kezdete óta hatalmas, tájléptékű átalakítások színtere. Mi maradt fenn napjainkig, mit vesztettünk el idáig, és hogyan hat egymásra ember, állat és a növényvilág, ezt járjuk körbe az előadás során.

Csorba Gábor, MTM Állattár

A képen: A magyar földikutya
csak a Kárpát-medencében
előforduló, jellegzetes sztyepplakó faj

Rovat: